SLAMersfoort 9 oktober – het verslag

Druk al aan het begin van de avond was het in theatercafe Borra aan de mooie Hof in Amersfoort waar de laatste voorronde van het seizoen 2009 gestreden werd. 7 Dichters zouden er zijn, het werden er 6. Lucienne Kohler was er na haar voordracht in de Kargadoor en het bijbehorende juryrapport achter gekomen dat de slam “toch niets voor haar was”. Maar daarmee was het deelnemersveld geenszins verzwakt want we hadden nog Juvu, Kees-Jan Sierhuis, Jolies Heij, ACG Vianen, Chatfant en de slamdebutant Joost Oomen.

Kees-Jan Sierhuis – nog nooit zien voordragen dacht ik, achteraf bleken we al een keer samen in Purmerend gestaan te hebben. Verraste me, niet alleen met de poëzie maar ook hoe hij daar staat. Een goede dichter met een redelijke performance. Het papier bij de hand maar amper gebruikt. Hij doet het goed en dat voor de opener van de avond. De tweede set doet er niet voor onder. Ik wil hem lezen en met voordragen zien dat hij nog wat feller wordt. Maar voor nu is het voldoende voor een plaats in de finaleronde.

Juvu – gaat als een treintje, die gast. Vergeef me als ik geen zinnen heb om te delen maar Gerben was er niet, Gerben schrijft de zinnen. Maar Juvu heeft altijd mooie zinnen zo ook vanavond weer. Een hartstochtelijk dichter die steeds meer plezier aan het voordragen beleeft en dat zie je. Doordringend de zaal in kijkend, dikke poëzie. De tweede ronde feilloos. Het mocht niet baten, voor Juvu geen finaleronde. Verbazing klinkt later in de pauze uit meerdere kelen. Ik kan er niets van zeggen, zit niet in de jury, van mij had je gemogen, goser, ik vond het goed.

Chatfant – deed haar ding op vertrouwde lustige wijze. Laten we wel wezen, dat ons Chatfant geen slammer is mag duidelijk zijn, ze zou een persiflage op ACG kunnen doen en dan zou je nog het gevoel hebben dat er iets mist, maar ik bewonder het feit dat ze toch maar elke keer weer tussen die podiumbeesten gaat staan. Ijskoud, hier ben ik. Geen “Eenzaamherid is werken in een gloeilampenfabriek” vanavond. Ze had hem moeten doen, toch zeker in de tweede ronde. Ze deed haar best maar kon niet tegen de rest op vandaag, is ook geen schande.

ACG Vianen – begon rustig en bouwde goed op. Je kan er niks van zeggen, het is allemaal goed. Eerste set het gevoelige werk, tweede set als een banaan zijn taal het publiek in spuwend. Er had ook niet veel kunnen gebeuren, de oude rot van het stel grandioos naar de finaleronde.

Joost Oomen – wie? Jaha, Joost Oomen, de jonge hond, de slamdebutant. Leek enigszins op Bob Dylan met sik en hoed. Is het een (O)omen, wordt deze troubadour de Dylan onder de podiumdichters? Het zou zomaar kunnen. Zette een goede performance neer, die gast, en kan nog schrijven ook. De tweede set knallen, het spel goed gespeeld. Joost naar de finaleronde.

Jolies Heij – de aanhouder wint en als je wil groeien moet je dat podium op ook al pak je de eerste paar keer niks, gewoon doorgaan, zeg ik altijd. Jolies doet dat en ze zullen het weten, met een ijzeren wil werkt ze elke volgende performance weer naar een hoger niveau. Ook zij kent het spelletje nu, de tweede set overtreffend op de eerste. Maar het mocht niet baten.

Kees-Jan Sierhuis, ACG en Joost Oomen naar de finalronde. Maar eerst de muziek van Nadie Reyhani. En wat kan ze dat mooi. Waardering alom uit de zaal. Wie het gemist heeft, heeft het gemist, jammerdebaamer dan. Check haar dan maar op MySpace, oftewel hier
November komt haar nieuwe cd uit.

De finalronde – Kees-Jan mag beginnen, een dichter die kan slammen, het is mooi maar gelijk aan de eerste twee setjes, de jury zoekt de stijgende lijn. ACG zet een verpletterende versie van We Werken neer, je zou bijna zeggen dat het voldoende is, wat wil je daar nog tegenover zetten. De jonge hond mag dat gaan doen, Joost Oomen, en ook Joost weet te verpletteren, met rake zinnen, de zaal in rep men roer, zeg JA.

De jurywinnar van de laatste voorronde is Joost Oomen, hem zien we terug in de jaarfinale 11 december aanstaande.
Samen met de publiekswinnaar en dat was deze keer overweldigend met 12 stemmen, het is echt waar, de aanhouder wint, Jolies Heij.

gedicht voor simon vinkenoogJa, tegen de blinde die de weg vraagt.
Ja, tegen het misbruiken van je longen.
Ja, tegen het dansen in het strijdgewoel.
Ja, tegen het begraven van vele verledens.
Ja, tegen de opgravingen.
Ja, tegen het dansen in onze eeuwenoude tombe.
Ja, tegen de messenwerper en zijn hoogblonde assistent.
Ja, tegen de spanning van verdrinking.
Ja, tegen grasmaaien in oorlogstijd.
Ja tegen de omhelzingen van de oproerpolitie.
Ja, tegen de muzikale moord.
Ja, tegen het smijten met het schouwspel van de wereld.
Ja, tegen het smijten met watermeloenen.
Ja, tegen het knielen voor het orakel van de beat.
Ja tegen, het uitroken van flatgebouwen.
Ja, tegen douaniers in de nachttrein naar Jeruzalem.
Ja, tegen pootjebaden in Lourdes.
Ja, tegen gisteren, vandaag en morgen.
Ja, tegen het ingooien van je eigen voorruit.
Ja, tegen valkuilen in het huwelijksbed.
Ja, tegen grijze papegaaien.
Ja, tegen liefde zonder gezicht.
Ja, tegen vuurspuwers en traplopers.
Ja, tegen vastgebonden benen en een vrije romp.
Ja, tegen springen van de barricades.
Ja, tegen het neerschieten van de paradijsvogel.
Ja, tegen de hartenklop van jouw haar.
Ja, tegen het schreeuwen van JA.

© joost oomen

Geef een reactie